Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΔΥΣΤΟΠΙΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΑΚΗΣ DYSTOPIA - YIANNIS ZAVITSANAKIS

Κυκλοφόρησε.
Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Γράμμα.

Το νέο συγγραφικό έργο του Γιάννη Ζαβιτσανάκη. Μια νουβέλα, που κινείται στο χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας και της φιλοσοφικής αναζήτησης. Μια παράξενη αφήγηση. Μια ιστορία, που ξετυλίγεται σε έναν κόσμο που μοιάζει να βρίσκεται κι αυτός … πού αλλού;… στα έγκατα της γης, σε έναν περισσότερο πνευματικό παρά υλικό Άδη. Συναντάμε ξανά τον ήρωα του μυθιστορήματος του ιδίου συγγραφέα «Ετεροτοπία» (2017), σε μια οριακή βιωματική εμπειρία, που ολοκληρώνει τη ζωή του.

Μετά τη σχετικότητα των συνθηκών αυτού εδώ του κόσμου, όπου το Καλό συνυπάρχει με το κακό και το κυρίαρχο χρώμα στην ανθρώπινη ζωή είναι το γκρίζο, ενώ το κάθε πρόσωπο καλείται να κάνει τις επιλογές του («Ετεροτοπία»)…

έρχεται για τον άνθρωπο η στιγμή που έχει σημάνει η δωδεκάτη, που ο χρόνος των ευκαιριών έχει παρέλθει, που φτάνει στο σημείο της ανταπόδοσης των επιλογών και των έργων του, που η σχετικότητα του γκρίζου τελειώνει και το κατάμαυρο πέπλο … όχι απλά του θανάτου, μα όσων τον επακολουθούν, καλύπτει τη σκηνή επί της οποίας διαδραματίζονται τα στιγμιότυπα της τόσο σύντομης επίγειας ανθρώπινης ζωής … («Δυστοπία»). 

Eκδήλωση παρουσίασης του έργου στο κοινό, πρώτα ο Θεός θα πραγματοποιηθεί μόλις αρθούν για επαρκές συνεχόμενο χρονικό διάστημα, οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, ώστε να αποφύγουμε τυχόν αναβολές και τη συνεπαγόμενη ταλαιπωρία ομιλητών και κοινού.


It is a novel that moves in the field of Literature of the Imaginary. A Philosophical Search with alibi an Adventure in a Fantastic World, on the surface and into the interior of the Earth. In a sense, it is the continuation and completion of the novel "ETEROTOPIA".
Author: Yiannis Zavitsanakis. Publication in collaboration with the publishing house "Gramma".

Παραγγελίες: Γιάννης Ζαβιτσανάκης, τηλ. 6932778164, e-mail: jianiway@yahoo.gr. Tιμή: 12e
Orders: Yiannis Zavitsanakis, tel. 6932778164, e-mail: jianiway@yahoo.gr  Price: 12e

(Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχουν στην ίδια τιμή διαθέσιμα αντίτυπα του προηγούμενου αυτού έργου του συγγραφέα, του μυθιστορήματος «Ετεροτοπία».)


(Από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου: Εναγώνια Είσοδος)

«Υπήρχε μονάχα αυτός. Και το απόλυτο σκοτάδι. Ένα σκοτάδι πηχτό, πλατύ και επικίνδυνο.
Ένα σκοτάδι, σαν μαυρισμένη θάλασσα. Βράζει αθόρυβη και ύπουλη, σκοτεινή και ήσυχη. Με εκείνη την ησυχία, που δεν ξεγελάει το ναυτικό.

Αυτός ξέρει … νοιώθει … μυρίζεται σχεδόν την καταιγίδα, η οποία είναι έτοιμη να ξεσπάσει, αυτή τη φορά όχι πάνω της μα από τα σπλάχνα της, γέννημά της, παιδί μιας κακίας φυλακισμένης σε κάθε μόριό της, σε κάθε ζωντανό κύτταρό της.

Και είναι έτοιμα τα άπειρα κομμάτια της να ζωντανέψουν, να αφήσουν την κακία τους, άσπλαχνη, να δειχτεί.
Να γίνουν, όλα μαζί, ένα στόμα που θα ξεπηδήσει από το πουθενά, που θα πάρει μορφή και ζωή από αυτό το τίποτα και θα κατασπαράξει τον ανόητο, ο οποίος βρέθηκε να λικνίζεται -έστω και υποψιασμένος- σε μια σανίδα πάνω της … όχι, χειρότερα ακόμα, μέσα της. 

Απόλυτο έρμαιο στη σαδιστική, φονική όρεξή της. Χωρίς να έχει διαφυγή, δίχως στεριά να βλέπει έστω και από μακριά, για να κρατήσει ζωντανή ακόμα και την ψεύτικη ελπίδα.

Ξαπλωμένος ήτανε πάνω σε ένα κρεβάτι, που το ‘νοιωθε στενό σαν φέρετρο. Αυτή ήταν η δική του, επισφαλής σανίδα. Ένοιωθε από παντού την απειλή. Τον κίνδυνο.

Σαν κακός οιωνός πλανιότανε στο χώρο, γύρω του. Σερνόταν ευκίνητη η φασματική μορφή του πάνω κι ανάμεσα στις γκρίζες, απειροελάχιστες σφαίρες, οι οποίες έφτιαχναν το σκοτάδι τριγύρω του.

Και ήτανε γκρίζο αυτό το σκοτάδι. Κάθε στιγμή που πέρναγε ήτανε και πιο γκρίζο, όλο και λιγότερο μαύρο. Το πιο σκοτεινό γκρίζο σκοτάδι.

Ένα γκρίζο -πράγμα παράξενο- πιο μαύρο και απειλητικό από κάθε μαύρο, το οποίο θα μπορούσε να ‘ναι στη θέση του. […]» Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.